© Slovenský superpohár v požiarnom útoku. Všetky práva
vyhradené. Web podporil BOLD digital.
Foto: DHZ Spišská Sobota

Spišská Sobota

Reportáž z 2. ročníka Slovenského superpohára v požiarnom útoku, ktorý sa konal 11.10.2008.

Druhú októbrovú sobotu sa v Spišskej Sobote (mestská časť Popradu) uskutočnil druhý ročník Slovenského superpohára, čo sú vlastne neoficiálne majstrovstvá Slovenska v hasičskom útoku.

Tejto súťaže sa zúčastnili najlepšie hasičské družstvá z jednotlivých slovenských regionálnych líg, pričom účastníkmi boli aj dve družstvá z Moravy – Brumov a Nedašov, ktoré si účasť vybojovali v Slovensko-moravskej hasičskej lige.

Senickú hasičskú ligu reprezentoval jej víťaz – Dobrovoľný hasičský zbor Drgoňová Dolina. Keďže nie všetky regionálne ligy sa riadia rovnakými pravidlami, superpohár má svoje vlastné pravidlá, ktoré sa približujú k pravidlám väčšiny líg. Najväčší rozdiel v pravidlách oproti Senickej hasičskej lige (pravidlám DPO SR) bol v možnosti použitia tzv. športových hadíc (majú menší priemer), nebol limitovaný druh obuvi (boli povolené i tretry) a sklopné terče.

Vlastná trať bola vytýčená na Spišskosobotskom námestí s asfaltovým povrchom a bežalo sa do kopca. V krásnom jesennom počasí na samotné preteky nastúpilo 28 družstiev, ktoré reprezentovali deväť slovenských hasičských regionálnych líg.

Súťaž prebiehala v dvoch kolách, pričom do výsledkovej listiny sa započítaval lepší čas. Po slávnostnom nástupe a vylosovaní poradia hasičské družstvá začali predvádzať hasičské útoky.

Ako prvé sa predstavilo družstvo Nedašova, ktoré nastavilo pre ostatných vysokú latku časom 14,63s a po ňom nasledovali ostatní súťažiaci. Družstvo Drgoňovej Doliny štartovalo ako trináste a dosiahnutým časom 15,75s sa dostalo na priebežné piate miesto, pričom po skončení prvého kola kleslo na priebežné ôsme miesto.

Medzitým sa začalo kryštalizovať čelo pretekov s družstvami Nedašova, Brumova a Spišskej Soboty. V druhom kole sa už poradie na prvých troch miestach nezmenilo napriek tomu, že ani jedno z týchto družstiev si svoj čas už nezlepšilo.

Avšak nastali posuny vo výsledkovej listine od štvrtého miesta smerom dolu. Potešiteľné je, že Drgoňova Dolina si v druhom kole zlepšila čas na 15,39s a obsadila pekné 7. miesto v konečnom poradí, čo možno považovať za veľký úspech v hasičskom športe.

Veď na nižších priečkach skončili napr. muži Gerlachova – aktuálny majster Slovenska v súťažiach organizovaných podľa pravidiel DPO SR i Zbora, ktorá potom koncom októbra vyhrala najväčšiu českú hasičskú pohárovú súťaž za účasti najlepších mužstiev českej extraligy s recesistickým názvom – Memoriál V.I.Lenina.

Celkovo sa ukázalo, že najkvalitnejšou regionálnou súťažou je Slovensko-moravská hasičská liga, z ktorej družstvá obsadili prvé, druhé a štvrté miesto. Postavenie Senickej hasičskej ligy sa hodnotí ťažko, lebo pre kolíziu termínov sa superpohára nezúčastnili družstvá na druhom a treťom mieste, takže do vyhodnotenia líg v rámci superpohára sa započítali len body Drgoňovej Doliny za siedme miesto.

Zostáva dúfať, že tradícia superpohára zostane zachovaná, aby sa mohli každoročne stretávať a zmerať si sily najlepšie družstvá slovenských regionálnych líg a tak zvyšovať svoju výkonnosť a nadväzovať nové priateľstvá.

Napísal/a: DHZ Spišská Sobota
Páči sa Vám tento článok? Povedzte o ňom
ďalším ľuďom.
Poznáte najúspešnejšie družstvá súťaže Slovenského superpohára?